Start Pro-VMBO klassen Texel en Den Helder

Na de zomer nieuwe klassen praktijkonderwijs/vmbo op Texel en in Den Helder

 

Vanaf schooljaar 2021-2022 kunnen leerlingen met het schooladvies praktijkonderwijs ook op Texel naar demiddelbare school. Zij komen in een nieuwe combinatieklas praktijkonderwijs/vmbo-basis op OSG De Hogeberg. Hier hebben leerlingen twee jaar de tijd om te ontdekken welke route naar het mbo het best bij hen past: praktijkonderwijs of vmbo-basis. De nieuwe klas is mogelijk door samenwerking tussen OSG De Hogeberg en De Pijler, school voor praktijkonderwijs in Den Helder. 

 

De nieuwe klas is bedoeld voor groep 8-leerlingen met het schooladvies praktijkonderwijs of vmbo-basis. Zij volgen in de combinatieklas een mix van praktijkonderwijs en het vmbo-basis-programma, mét extra individuele aandacht. Dat kan omdat er minder leerlingen in de groep zitten. Voordeel voor de Texelaars is dat leerlingen die in het praktijkonderwijs beginnen, niet meer naar de vaste wal hoeven. Ze zijn geen uitzondering meer en kunnen gewoon samen met leeftijdgenoten naar de middelbare school. 

 

Uitstel van keuze 
In de nieuwe klas hoeven leerlingen pas na twee jaar te kiezen voor praktijkonderwijs of vmbo-basis. “Dat is ideaal voor leerlingen praktijkonderwijs die met wat extra tijd en aandacht misschien tóch vmbo-basis kunnen en willen doen”, zegt Corrie Setz, rector-bestuurder van OSG De Hogeberg. “Het kan ook een uitkomst zijn voor leerlingen vmbo-basis die op hun tenen lopen. Zij krijgen extra tijd om maximaal te groeien.” 

 

Vergelijkbare samenwerking Den Helder

Reinier de Voogd (bestuurder Scholen aan Zee) benadrukt dat een vergelijkbare samenwerking ook in Den Helder plaatsvindt. Deze krijgt vorm via een verbinding tussen De Pijler en het vmbo-bk: Beroepsonderwijs aan Zee. Er is daarbij sprake van een uitgebreide oriëntatie op mogelijke beroepen, waarbij leerlingen de ruimte krijgen om zichzelf te leren kennen en te ontdekken wat bij ze past, zodat ze uiteindelijk het juiste pad kiezen.

 

Beste van twee werelden 
In de nieuwe klassen werken vmbo-leraren van Beroepsonderwijs aan Zee, van OSG De Hogeberg en leraren van het praktijkonderwijs van De Pijler. Het beste van twee werelden, zegt Marcel Paragsingh, directeur van De Pijler: “Leraren van OSG De Hogeberg en Beroepsonderwijs aan Zee zijn experts in vmbo-onderwijs. Leraren van De Pijler weten als geen ander hoe ze leerlingen kunnen helpen hun hart te volgen en hun talenten te ontwikkelen.” De docenten leren ook van elkaar. En daar profiteert de hele school van mee. 

 

Slimme handen 
Er zijn nog niet veel plekken in Nederland waar praktijkonderwijs en vmbo-basis op deze manier samenwerken. Dat het op Texel en in Den Helder lukt, komt door de wil van de besturen. 

“Leerlingen met ‘slimme handen’ zijn op Texel onmisbaar”, vindt Ton de Jong, bestuurder van Stichting Samenwerkingsschool waar De Pijler onder valt. “Net als iedereen hebben zij recht op passend onderwijs dichtbij huis. 

 

Start na de zomer 
De voorbereidingen voor de nieuwe klassen zijn in volle gang: vaste lokalen worden ingericht, een contextrijke leeromgeving opgezet, ouders van groep 8 leerlingen worden geïnformeerd en zodra het kan worden er ook kennismakings- en informatiedagen georganiseerd. Media
  • Schermafbeelding 2021-06-10 om 10.13.48
Deze website is gerealiseerd door Heutink ICT