Gezonde School

Als school willen we graag bijdragen een gezonde ontwikkeling en leefstijl van onze leerlingen. Daarom willen we als praktijkschool De Pijler een omgeving creëren waarin gezond eten gestimuleerd wordt en gemakkelijk is.

Kantine

Als school beschikken we niet over snoep- of frisdrankautomaten.

In de kantine is een watertappunt waar leerlingen drinkwater kunnen pakken. In de kantine worden flesjes water verkocht. Ook proberen we te stimuleren dat de leerlingen gezonde tussendoortjes van thuis mee nemen, bijv. fruit of kleine pauzekoek.
Op school mogen geen energy drinks worden gedronken.

De kantine van De Pijler is elke dag open. We vinden het belangrijk dat het aanbod en de uitstraling aansluiten bij de Richtlijn Eetomgevingen voor Scholen.

Uitgangspunten van de kantine
Wij van De Pijler gebruiken als basis de Schijf van Vijf, met waar mogelijk keuze in alle productgroepen. Binnen deze productgroepen biedt de kantine tenminste één betere (gezondere) keuze aan, bijv. naast de pakjes appelsap worden er ook pakjes halfvolle melk verkocht. Betere keuzes worden meer in het zicht uitgestald en zijn eventueel ook goedkoper dan de ongezonde variant. Betere keuzes staan ook het dichtste bij de kassa.
Elke dag kan er verse soep of een gerecht worden gekocht, waarin verse ingrediënten worden gebruikt, zoals groente en eventueel (mager) vlees of kip. Er kan altijd vers fruit gekocht worden, vaak ook nog eens verwerkt in smoothies of fruitsalades.
De basis van de broodjes is volkorenbrood of bruin brood met als beleg verse groentes en fruit, salades (al dan niet zelf gemaakt), magere vleeswaren of vis.
Voorbeelden van broodjes zijn bijv. eiersalade, tonijnsalade, broodje gezond, broodje huzarensalade, zalmsalade.
Als warme ‘broodjes’ bieden we bijv. aan een pistoletje met kaas en tomaat, minipizza (zelf gemaakt).
Bij uitzondering bieden we snacks aan, zoals een broodje kroket of een saucijzenbroodje. Doordat we samen met de leerlingen het aanbod in de kantine bepalen, is het belangrijk dat zij zich ook bewust worden van de gezondere en betere keuzes. Hierbij gebruiken we de informatie 
van het Voedingscentrum, zoals recepten en de ‘Inspiratielijst Op naar een gezondere kantine’. Wat de verkoop van pauzekoeken betreft zijn we, op advies van het Voedingscentrum, overgestapt op kleinere portieverpakkingen.

page2image3672687744

De Pijler werkt structureel aan een Gezonde Schoolkantine

Dit doen we door elk jaar het aanbod in de kantine in kaart te brengen met de Kantinescan van het Voedingscentrum. Hierbij worden we ook ondersteund door de GGD Hollands Noorden.

Gezonde lunch van thuis

Het aanbod in de kantine van de school is niet alleen voldoende om een Gezonde School te

kunnen zijn. Immers: veel leerlingen nemen ook van thuis de lunch en pauzehapjes mee. We

hebben dan ook de medewerking van de ouders nodig op dit gebied. Het meenemen en nuttigen

van energydrankjes staan wij niet toe. Hieronder willen wij u adviseren wat u de leerlingen kunt

mee geven.

page2image3672726784

Eten en drinken tijdens de ochtend

page2image3672731488

De leerlingen eten elke dag een pauzehap in de ochtend. We vragen ouders/verzorgers om

page2image3672741904

liever geen koek, snoep of chips als pauzehap mee te geven.

Geschikt voor de ochtend vinden wij bijvoorbeeld:

page2image3672756096

• Fruit, zoals appel, peer, banaan, kiwi, druiven, meloen, pruim en mandarijn.
• Groente, zoals worteltjes, komkommer, paprika, snoeptomaatjes en radijsjes.
• Volkoren of bruine boterham, volkoren knäckebröd, roggebrood of mueslibol. Kijk voor 
geschikt beleg bij de lunch.

page2image3672789248

Eten tijdens de lunch

De leerlingen eten hun lunch in de kantine; sommige groepen eten in de eigen klas. We vragen

ouders/verzorgers om liever geen koek, snoep of chips als lunch mee te geven.

Geschikt voor de lunch vinden wij bijvoorbeeld:

page2image3672821008

• Volkorenbrood of bruinbrood, besmeerd met zachte halvarine of margarine uit een kuipje. • Eventueel als variatie: volkoren knäckebröd, roggebrood of mueslibol.
• Geschikt beleg voor in het trommeltje is beleg dat niet te veel verzadi
gd vet en zout bevat,

Geschikt voor de lunch vinden wij bijvoorbeeld:

zoals:
- 30+ kaas, 20+ of 30+ smeerkaas met minder zout, ei, hüttenkäse en light zuivelspread;
- Notenpasta of pindakaas zonder toegevoegd zout of suiker;
- Groente en fruit, zoals tomaat, komkommer, paprika, banaan, appel en aardbei. Lekker als

beleg en voor erbij.

page3image4212952368

Drinken

Bij voorkeur drinken de leerlingen tijdens de ochtend en de lunch dranken zonder toegevoegde

suikers. We vragen ouders/verzorgers om liever geen limonade, frisdranken,

sportdranken/energy drinks en vruchtensappen mee te geven omdat ze erg veel suiker bevatten.

page3image4212985360

Geschikt voor drinken vinden wij bijvoorbeeld:

page3image4212991600

• Kraanwater, water met een smaakje.
• Halfvolle melk, karnemelk of yoghurtdrank zonder toegevoegde suikers.

page3image4213005136

We zijn ons ervan bewust dat veel leerlingen zelf bepalen wat ze meenemen naar school, maar we willen ouders/verzorgers vragen om toch rekening te houden met de Gezonde School die we willen zijn.

Mocht u als ouder/verzorger vragen hebben over bijv. gezondheid, voedingsgewoontes en gewicht van uw kind, dan kunt contact opnemen met de ondersteuningscoördinator en/of de jeugdarts van de school.
Voor vragen over gezonde, duurzame en veilige voeding kunt u terecht bij het Voedingscentrum via hun website: 
Homepage Voedingscentrum | Voedingscentrum

page3image4213067584 page3image4213067888
Media
  • gezonde school
Deze website is gerealiseerd door Heutink ICT