In de kantine is een watertappunt waar leerlingen drinkwater kunnen pakken. In de kantine worden flesjes water verkocht. Ook proberen we te stimuleren dat de leerlingen gezonde tussendoortjes van thuis mee nemen, bijv. fruit of kleine pauzekoek.
Op school mogen geen energy drinks worden gedronken.
De kantine van De Pijler is elke dag open. We vinden het belangrijk dat het aanbod en de uitstraling aansluiten bij de Richtlijn Eetomgevingen voor Scholen.
Uitgangspunten van de kantine
Wij van De Pijler gebruiken als basis de Schijf van Vijf, met waar mogelijk keuze in alle productgroepen. Binnen deze productgroepen biedt de kantine tenminste één betere (gezondere) keuze aan, bijv. naast de pakjes appelsap worden er ook pakjes halfvolle melk verkocht. Betere keuzes worden meer in het zicht uitgestald en zijn eventueel ook goedkoper dan de ongezonde variant. Betere keuzes staan ook het dichtste bij de kassa.
Elke dag kan er verse soep of een gerecht worden gekocht, waarin verse ingrediënten worden gebruikt, zoals groente en eventueel (mager) vlees of kip. Er kan altijd vers fruit gekocht worden, vaak ook nog eens verwerkt in smoothies of fruitsalades.
De basis van de broodjes is volkorenbrood of bruin brood met als beleg verse groentes en fruit, salades (al dan niet zelf gemaakt), magere vleeswaren of vis.
Voorbeelden van broodjes zijn bijv. eiersalade, tonijnsalade, broodje gezond, broodje huzarensalade, zalmsalade.
Als warme ‘broodjes’ bieden we bijv. aan een pistoletje met kaas en tomaat, minipizza (zelf gemaakt).
Bij uitzondering bieden we snacks aan, zoals een broodje kroket of een saucijzenbroodje. Doordat we samen met de leerlingen het aanbod in de kantine bepalen, is het belangrijk dat zij zich ook bewust worden van de gezondere en betere keuzes. Hierbij gebruiken we de informatie van het Voedingscentrum, zoals recepten en de ‘Inspiratielijst Op naar een gezondere kantine’. Wat de verkoop van pauzekoeken betreft zijn we, op advies van het Voedingscentrum, overgestapt op kleinere portieverpakkingen.